Or press ESC to close.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ ( 27.02.2024)

20 Μαρτίου, 2024

Η Μάχη των Δερβενακίων, γνωστή και ως Σφαγή του Δράμαλη, ήταν μία από τις σημαντικότερες μάχες που πραγματοποιήθηκαν κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με νικηφόρα έκβαση για τους Έλληνες και μεγάλη καταστροφή των οθωμανικών δυνάμεων υπό τον αρχιστράτηγο Μαχμούτ πασά Δράμαλη. Η μάχη αυτή δόθηκε στις 26 Ιουλίου 1822, σε δύο από τα τέσσερα μικρά ορεινά περάσματα (δερβενάκια), μεταξύ Κορίνθου και κοιλάδας Άργους, εξ ου και η ονομασία της.

Ο Αρσένιος Κρέστας  με άλλους Κρανιδιώτες συμμετείχε φυλάσσοντας την ανατολική πλευρά του φρουρίου. Όταν το 1822 οι Πελοποννήσιοι με αρχηγό τον Νικήτα εξεστράτευσαν στην Αν. Στερεά, ο Αρσένιος τον ακολούθησε και ανδραγάθησε στη Στυλίδα και την Αγία Μαρίνα. Αφού ο Δράμαλης εισέβαλε στην Πελοπόννησο ο Αρσένιος σε μία από αυτές, στην περιοχή του Αγίου Σώστη, σώμα Τούρκων κατάφερε να βρεθεί στα νώτα του της ομάδας του Παπαρσένη και του Νικήτα. Ο πρώτος φονεύθηκε στη μάχη και τάφηκε στον Άγιο Σώστη  .Αυτό συνέβη την 28 Νοεμβρίου 1822.

Οι μαθητές και οι δάσκαλοι της  Στ΄ τάξης  επισκέφτηκαν τα Δερβενάκια  και ξεναγήθηκαν στα ιστορικά μέρη της περιοχής γνωρίζοντας την ιστορία των προγόνων τους.

 

 

Τάφος Αρχιμανδρίτη Αρσένιου Κρέστα