Or press ESC to close.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

21 Φεβρουαρίου, 2024

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ 

Την Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024, επισκέφτηκε, κατόπιν πρόσκλησης, το σχολείο μας το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κρανιδίου. Ο Προϊστάμενος Ιωάννης Σαράντος και οι Πυροσβέστες Νικόλαος Τσιρτσίκος και Νικόλαος Ψύχος με ένα Πυροσβεστικό όχημα έφτασαν στην αυλή του σχολείου χαμογελαστοί, έτοιμοι να ενημερώσουν τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς για το πώς πρέπει να δράσουν σε περίπτωση που έρθουν αντιμέτωποι με μια φωτιά, απαντώντας σε όλες τις απορίες και τις ερωτήσεις τους.  

Αφού μας συστήθηκαν, μας παρουσίασαν τον ειδικό εξοπλισμό τους. Πρώτα τις προστατευτικές στολές, οι οποίες διαφέρουν ανάλογα με το αν επιχειρούν σε δάσος ή στον αστικό ιστό, επιτρέποντάς τους να ρίχνονται στις φλόγες χωρίς να παθαίνουν εγκαύματα. Για τις κίτρινες διακριτικές φωσφορίζουσες ταινίες που φέρουν. Για τις μάσκες οξυγόνου που τους προστατεύουν από τους πυκνούς καπνούς. Έδωσαν συμβουλές για το πώς εγκαταλείπουμε ένα φλεγόμενο κτίριο κινούμενοι κοντά στο δάπεδο, προστατεύοντας την αναπνοή μας με μια βρεγμένη πετσέτα.  

Στη συνέχεια μίλησαν για τα τηλέφωνα που πρέπει να γνωρίζουμε και να καλέσουμε σε περίπτωση φωτιάς. Τον αριθμό 199 για την Πυροσβεστική και τον αριθμό 112 των Εκτάκτων Αναγκών, ενώ δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στο πόσο σημαντική είναι η διατήρηση της ψυχραιμίας, η αποφυγή πανικού, καθώς και η έγκαιρη αλλά και ακριβής ειδοποίηση.  

Κατόπιν μίλησαν για τις αρμοδιότητές τους, οι οποίες είναι η κατάσβεση φωτιάς, οι απεγκλωβισμοί από ασανσέρ, τροχαία ατυχήματα, πλημμύρες και σεισμούς, αλλά και οι απαντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια ή καταστήματα. Από το πεδίο δράσης τους δε λείπουν και τα ζώα που παγιδεύτηκαν σε φρεάτια ή σε ψηλά σημεία, όπως δέντρα.  

Έπειτα σειρά είχε το Πυροσβεστικό όχημα. Ανάλογα με το πεδίο στο οποίο επιχειρούν και τις ανάγκες, υπάρχουν πολλών ειδών οχήματα. Μεταφοράς εξοπλισμού, προσωπικού, νερού, σωστικών πολυεργαλείων, φορείων ασφαλούς μεταφοράς τραυματιών. Στο σημείο αυτό μας έδειξαν πώς συνδέουν τη μάνικα στο βυτίο και εκτοξεύει νερό.  

Ακολούθησε ενημέρωση των εκπαιδευτικών με σύντομη παρουσίαση σχετικά με τον τρόπο εξάπλωσης της φωτιάς και την έγκαιρη αντιμετώπιση περιστατικών που συχνά συμβαίνουν στην κουζίνα του σπιτιού (τηγάνι, γκαζάκι), με απλά μέσα και στοχευμένες κινήσεις, πριν λάβουν απειλητικές διαστάσεις. Τέλος, έγινε επίδειξη σωστής χρήσης του πυροσβεστήρα στο προαύλιο του σχολείου, ώστε να είμαστε σε θέση να τον χρησιμοποιήσουμε, αν παραστεί ανάγκη, χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος. 

Τους ευχαριστήσαμε για την ενημέρωση, τις χρήσιμες συμβουλές αλλά και τις πολλές και σημαντικές υπηρεσίες που προσφέρουν στην κοινωνία, προστατεύοντας τη ζωή και την περιουσία των πολιτών και το φυσικό περιβάλλον, συχνά με αυτοθυσία, διακινδυνεύοντας ακόμα και τη ζωή τους.